Windows 10 Wi-Fi nätverksinställningar

Se över vem du delar Wi-Fi med

Nya funktionen Wi-Fi Sense kan dela sparade Wi-Fi inloggningar med dina kontakter, till exempel Skype, Facebook och Outlook. Det kan vara praktiskt i vissa situationer, men du vill förmodligen inte dela Wi-Fi med alla Facebook- och /eller Skype-bekanta. Vad tror du chefen skulle säga om du delar Wi-Fi inloggningen på jobbet med hela världen?

Gjordes det inte något aktivt val (avancerade inställningar) vid installation är denna funktion påslagen. Det kan vara bra att stänga av den snarast, åtminstone tills du hunnit funderat om du vill dela sådan information och i så fall vilka av dina nätverk du vill dela ut.

För att ändra inställningen, klicka på Start-knappen (nere till vänster) och sedan på appen Inställningar. Eller via nya ikonen Meddelandepanelen nere till höger) se bild. Välj Nätverk och Internet. 

Till höger under Wi-FI skrolla ner till och klicka på Hantera Wi-Fi-inställningar. Här kan du bocka av de kanaler som du inte vill dela Wi-Fi inloggningar med (troligen alla till en början) och ställa in delning för varje trådlösa nätverk för sig.

Du kan även välja om du ska ta del av andras utdelade inloggningar. Stänger du av det så inaktiveras automatiskt alla dina delningar.

Windows Update och mobilt bredband

Det går inte längre att stänga av automatiska uppdateringar i Windows 10 Home, och bara att tillfälligt pausa dem i Windows 10 Pro. Som standard väljer den själv när installation och omstart ska ske. Detta sker vanligtvis när datorn inte används dock kan det vara frustrerande att detta görs under arbetstid. Exempel att man kommer tillbaka från lunch och ser att uppdatering pågår.

Du kan påverka detta till en viss grad under Inställningar-Uppdatering och Säkerhet. Under Windows Update klicka på Avancerade inställningar. Under ”Välj hur uppdateringar installeras” kan du välja att schemalägga omstarten. Är du uppkopplad via WiFi kan du även ändra så att Windows inte automatiska uppdateringar när du är ansluten till en internetuppkoppling med begränsad datamängd. Till exempel ett mobilt bredband. Detta behöver du även ställa in manuellt.

Klicka på Start-knappen (nere till vänster) och sedan på appen Inställningar. Eller via nya ikonen Meddelandepanelen nere till höger) se bild ovan. Välj Nätverk och Internet. Till höger under Wi-Fi skrolla ner till och klicka på Avancerade alternativ. Här kan du ställa in om den WiFi uppkoppling du är ansluten till ska räknas som en anslutning med datapriser eller inte. Slår du på det så kommer Windows-uppdateringar, uppdateringar av appar och andra bakgrundsdata att minimeras.

OBS! De här inställningarna gäller bara för trådlösa nätverk. Är du ansluten till en router med datapris eller begränsad datamängd via fast nätverkskabel så finns tyvärr inte möjligheten. Detta fungera numera i senaste Anniversary update 1607. (redigerat 14 oktober 2016)

Ett annat alternativ för att tillfälligt stoppa uppdateringar är att manuellt sätta datorn i batterisparläge. Det kan du slå på i en bärbar dator som inte laddas genom att klicka på Start-knappen (nere till vänster) och sedan på appen Inställningar-System-Batterisparfunktion. Alternativt via nya ikonen Meddelandepanelen nere till höger) se bild ovan och välj Batterisparfunktion. Dock begränsas en hel del annan aktivitet på datorn också, till exempel skärmljusstyrka och maxprestanda.