Skillnader mellan inlägg och sidor i WordPress

Det finns två typer av innehåll i WordPress:Inlägg och sidor. Precis som det finns skillnader mellan kategorier och etiketter finns det skillnader mellan inlägg och sidor i WordPress vilka beskrivs nedan.

Inlägg i WordPress

Inlägg visas som standard i omvänd kronologisk ordning med det nyaste inlägget överst. Publiceringsdatum är vanligtvis synliga i början av inlägget. Det finns många funktioner i WordPress för att lista inlägg på olika sätt där arkiv med datumsortering är vanligt.

Inlägg kan att använda taggar (etiketter) och kategorier. Om din hemsida exempelvis handlar om cyklar och du vill skriva ett inlägg om ny standard damcykel i aluminium så kan lämplig förälder vara ”standardcykel” och etiketterna vara exempel vara “aluminiumram”, “dam”. (Ytterligare beskrivning finns i skillnader mellan kategorier och etiketter)

Ett vanligt sätt att presentera sina inlägg är i omvänd kronologisk ordning. Ofta står det något i stil med ”Senaste Nytt” på bloggen/hemsidan. Det går även bra att ställa in så man kan följa hemsidan genom att prenumerera på den. Då sänds senaste inläggen som ett utdrag till er mejl. Det finns andra lite mer avancerade sätt så som RSS.

WordPress ger dessutom möjlighet att dela inlägg till sociala nätverk som Facebook, Twitter och Google+.

Sidor i WordPress

Sidor används generellt för att presentera statiskt innehåll där man sällan gör några förändringar.
Vanliga exempel är Hemsida, Kontakt och så vidare. Publiceringsdatum finns alltid dock är det sällan att det visas för besökaren. Vanligtvis finns inte sidor med i RSS-flödet som skapas av WordPress.

Det är sällan du vill att någon ska kommentera på dina statiska sidor därför är kommentarer oftast avstängd för sidor.
Möjligheten att publicera en sida via sociala delningsfunktionen går men är även den oftast avstängd.

Precis som kategorier kan sidor kan ha en hierarkisk strukturKlicka på länken kategorier för mer information.
med en förälder och barn. Har man många sidor är det rekommenderat att skapa en struktur för att underlätta för sig själv.

Sammanfattning av skillnader mellan inlägg och sidor för WordPress

De största skillnaderna listas nedan. Tips: Med hjälp av plugins eller tillägg kan du ändra de här skillnaderna om du vill.För inlägg är datum och tid en viktig faktor.

  • Inlägg kan använda kategorier och etiketter.
  • Sidor kan använda en hierarkisk struktur.
  • Inlägg är som standard inkluderade i din hemsidas RSS.
  • Sidor kan anpassas både funktions- och stilmässigt helt individuellt och oberoende av varandra.